Mos Nicolae - Traditii si obiceiuri

Sfantul Mos Nicolae – Traditii si obiceiuri din Europa

In cele mai multe parti ale Europei , Sfantul Nicolae , sarbatorit in ziua de 6 decembrie , este cunoscut ca cel mai darnic personaj religios si ca un ocrotitor al copiilor. In unele locuri , el isi face aparitia la mijlocul lunii noiembrie si calatoreste de-a lungul si de-a latul unei tari , vizitand scolile si casele pentru a-i gasi pe copiii care au fost cuminti si harnici de-a lungul intregului an. In alte locuri , el soseste in locuinte numai noaptea si gaseste morcovi si fan pentru calul sau magarul sau si o lista cu cadourile dorite de copii. Uneori , i se lasa prajituri sau alte bunatati in incaltari ori ciorapi , astfel incat copii sa stie daca le-a vizitat sau nu casa.

In anumite regiuni europene , Sfantul Nicolae , si nu Mos Craciun , este vazut ca principalul aducator de daruri pentru copii.In astfel de cazuri , dupa petrecerile din ajunul zilei Sfantului Nicolae , de pe 5 decembrie , copii isi aseaza la vedere cizmulitele si ciorapeii, pentru ca Sfantul Nicolae sa le umple in timpul noptii cu dulciuri si mici cadouri , fructe si nuci , bomboane si prajiturele specifice acestei sarbatori. Traditia spune , de obicei, ca darurile Sfantului Nicolae trebuie sa fie impartite sau impartasite cu ceilalti si nu pastrate doar pentru sine.

Mos Nicolae in Austria

Sfantul Nicolae , sfantul preferat al copiilor , este onorat de-a lungul intregii Austrii. Se spune ca Dumnezeu i-a rasplatit generozitatea permitandu-i sa se reintoarca pe pamant in fiecare an , pentru a aduce cadouri copiilor ascultatori. Sfantul Nicolae ( sau Nicolo ori Niklaus) este infatisat ca un episcop , cu vestminte largi si cu o mitra.El poarta o carte mare in care , pe parcursul intregului an , ingerii au scris ce fapte bune si rele a facut fiecare copil.

Traditia mentioneaza ca Sfantul Nicolae este insotit intotdeuna de o creatura infricosatoare , Krampus , cu un aspect de diavol , acoperita cu blana si purtand o masca hidoasa , cu o lunga limba rosie.Krampus tine intr-o mana un bat sau o nuia cu care ameninta copii care nu s-au purtat frumos sau nu si-au facut lectiile. Sfantul Nicolae , nu il lasa , insa, niciodata pe Krampus sa se atinga de vreun copil. Atunci cand copii promit ca vor fi buni si silitori , Sfantul Nicolae ii rasplateste cu cadouri.

Mos Nicolae in Anglia


Anglia cuprinde aproape 500 de biserici anglicane purtand numele Sfantului Nicolae. Aceste asezaminte si parohii prilejuiesc o sarbatorire speciala a sfantului lor protector. Intrucat Sfantul Nicolae este asociat cu copii si cadourile , multe biserici prilejuiesc intaniri ale celor mici cu acest sfant , ocazie cu care Sfantul Nicolae le explica cine este si de ce ii este celebrata amintirea lui.In ziua de 6 decembrie , credinciosii reflecta la adevarata identitate a Sfantului Nicolae , opusa imaginii comerciale a lui Mos Craciun (Father Christmas sau Santa). Totodata , aceasta perioada este specifica colectelor de mancare , daruri si bani pentru oamenii mai putin favorizati.

In unele parohii si catedrale a fost actualizata traditia "Episcopului Baiat" ( Boy Bishop) , veche de peste 5 secole.Unul din coristi este ales ca "Baiatul" sau "Episcopul Nicolae" .El poarta intreaga costumatie specifica unui episcop si un baston episcopal.La rostirea cuvintelor "El i-a dat jos pe cei puternici de pe tronuri si i-a inaltat pe cei slabi" , "Baiatul Episcop" ilustreaza aceste vorbe asezandu-se pe scaunul episcopal.In unele sfinte locasuri , precum in catedrala din Hereford , "Episcopul baiat" rosteste o predica si cere Domnului ca binecuvantarea sa sa se aseze deasupra oamenilor.

Mos Nicolae in Belgia

In zona din Flandra in care se vorbeste limba olandeza , au loc parade stralucitoare cu banere si portrete purtand imaginea Sfantului Nicolae. Sfantul , impreuna cu ajutoarele sale maure ( Zwarte Piet) , soseste in sate si orase cu trenul , vaporul , sau pe cai , gata de a lua parte la festivalul din 6 decembrie. Sarbatoarea Sfantului Nicolae , numit " Sinterklaas" , este destinata mai ales copiilor , si mai putin intregii familii.

Copii flamanzi sunt vizitati de mai multe ori de catre Sfantul Nicolae. El poate fi intalnit in scoli, case si sali de sport , intreband copiii ce lucruri bune au facut in timpul anului. Apoi, el deschide marea sa carte , pentru a verifica daca copiii i-au spus adevarul. In marile magazine , Sfantul Nicolae sta pe un tron somptuos , in fata caruia lungi siruri de copii asteapta sa il felicite si sa primeasca un cadou.
In unele biserici se organizeaza colecte de strangere a unor jucarii si cadouri pentru copii saraci.

In ajunul zilei de Sfantul Nicolae , pe 5 decembrie , sau cu o saptamana inainte , copii isi aseza incaltamintea sau mici cosuri in fata caminelor sau langa usile locuintelor , impreuna cu morcovi , napi sau bucatele de zahar pentru calul sfantului si un pahar de vin pentru Nicolae.Langa acestea , ei lasa si un desen sau o lista aratand ce daruri isi doresc. Copii cred ca Sfantul Nicolae zboara pe calul sau pe deasupra acoperisurilor si arunca prin hornuri cadourile . Dimineata , incaltarile sunt incarcate cu ciocolata , prajiturele de forma sfantului , martipan , portocale si jucarii.In trecut , copii obraznici primeau drept cadouri numai nuieluse tocmai bune pentru o bataie la fund.

Mos Nicolae in Cehia

In Cehia , Sfantul Nicolae sau Svaty Mikuláš este coborat pe pamant de catre ingeri , de-a lungul unei franghii aurite , . , impreuna cu un cos plin cu mere , nuci si dulciuri
In ajunul zilei Sfantului Nicolae , localitatile sunt strabatute de o procesiune formata din trei personaje : Sfantul Nicolae , cel ce aduce daruri copiilor , un Diavol care ia cu el copii obraznici si un Inger care se roaga sa fie iertati copiii, avand in vedere faptele lor bune. Cu aceasta ocazie , strazile sunt intesate de lanturile zornaitoare ale dracilor , Sfinti Nicolae cu barbi din bumbac , robe lungi si bastoane de episcop , si ingeri cu aripi din hartie.

In vechime , Sfantul Nicolae ii intreba pe copii despre purtarea lor punandu-i sa jure pe Biblie sau pe cartile de rugaciuni.Sfantul poarta cu el un mare registru in care ingerii au consemnat faptele copiilor din ultimul an , iar cei mici ii recita , de obicei , lui Nicolae , cate o poezie .

Odata cu cadourile constand din mere , nuci , dulciuri si jucarii, Sfantul Nicolae le aduce aminte copiilor ca , in curand , va sosi copilul Isus. Conform unui vechi obicei, copii neascultatori primeau in incaltari , ca daruri, doar cartofi si bucati de carbune.

Mos Nicolae in Croatia

In nordul si partea centrala a Croatiei , Sfantul Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie , cu ocazia zilei sale consacrate.In seara dinainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o aseaza pe pervazurile ferestrelor , pentru a fi umpluta cu daruri , dulciuri si fructe de catre generosul sfant.Asemeni Austriei , Sfantul Nicolae este insotit de inspaimantatorul Krampus , care lasa drept cadouri pentru copiii rai nuiele aurite , cu atat mai groase cu cat obrazniciile au fost mai mari.

Ca ocrotitor al marinarilor si pescarilor , icoanele Sfantului Nicolae sunt adesea prezente pe ambarcatiunile croate.

Mos Nicolae in Elvetia

Elvetia este o tara multilingva , asa ca nu este surprinzator ca exista divesre traditii de Sfantul Nicolae.

In zonele in care se vorbste limba germana , Sfantul Nicolae este numit “Samichlaus”. Pe 5 decembrie , in ajunul Sfantului Nicolae , satele din jurul lacului Lucerna stralucesc datorita luminii a sute de mitre episcopale uriase , confectionate din carton , purtate pe strazi de barbati si baieti imbracati in alb. Fiecare mitra , avand in interior o candela , cuprinde in partea din fata figura Sfantului Nicolae , iar in cea din spate o cruce si initialele IHS desemnandu-l pe Isus Christos.

Fiecare localitate are propriul mod de a sarbatori.In orasul Küssnacht am Rigi , parada anuala de Sfantul Nicolae incepe cu bubuitura unui tun.Urmeaza defilarea unor barbati pocnind din bice lungi , a 180 de tineri purtand mitrele luminoase , dansand si sarind la fiecare pas , si , in fine , a Sfantului Nicolae , inconjurat de torte si insotit de doua ajutoare traditionale , numite Schmutzlis , imbracate cu mantii castanii cu glugi.In continuare , apar trompetii , cantand o melodie in trei tonuri , apoi cei 700 de “Klausjäger” , barbati imbracati in haine albe taranesti , sunand cu ajutorul uneor curele din clopote mari , pastoresti.Procesiunea este incheiata de 200 de barbati sufland in cornuri de bovine.
Aceasta parada incepe dimineata devreme si se sfarseste la ora 7 dimineata.

Mos Nicolae in Franta

In Franta , Sfantul Nicolae soseste mai intai in Alsacia , Lorraine , Nord-Pas-de-Calais, si Brittany.In aceste regiuni , Sfantul este insotit de un magarus incarcat cu cosuri pline de cadouri si bunatati pentru copii.

In ajunul marii sarbatori , inainte de a merge la culcare , copii isi aseza pantofii langa semineu si ii adreseaza un cantec Sfantului Nicolae. Dimineata , pantofi sunt burdusiti de daruri si dulciuri. Chiar si cei mai cuminti copii primesc si o nuia de mesteacan impodobita cu o funda , intrucat nici un copil nu se poate feri sa faca obraznicii.

In Saint-Nicolas-de-Port si Nancy, unde Sfantul Nicolae este ocrotitorul principal pentru Lorraine , in ziua de 6 decembrie sosesc in fiecare an mii de pelerini . Celebrarea aceasta este festiva , ea prilejuind o parada inchinata magicii veniri a sfantului , insotit de Père Fouettard (un personaj cu fata acoperita , intruchipand un macelar rau).

Mos Nicolae in Germania

In regiunile romano-catolice din sudul Germaniei , precum Bavaria , Sfantul Nicolae (Sankt Nikolaus) isi face aparitia sub infatisarea unui episcop , cu o lunga barba alba si baston episcopal.
Inaintea acestui eveniment , casele trec printr-o curatenie generala , iar copii isi sterg si isi lustruiesc incaltamintea.In seara dinaintea sosirii Sfantului Nicolae , copii lasa pe tavi sau in incaltari scrisori in care descriu ce isi doresc , impreuna cu morcovi sau alte bunatati pentru magarul sau calul alb al sfantului. Acestea sunt asezate inafara casei sau in interior , sub pat , langa semineu sau pe un pervaz , in speranta ca vor fi gasite de Sfantul Nicolae.
In timpul noptii , sfantul merge din casa in casa , avand asupra lui o carte in care sunt scrise faptele copiilor. Daca acestia au fost buni, primesc in pantofi sau pe tavi fructe , nuci si dulciuri ; daca au fost rai, sunt rasplatiti cu cartofi, carbuni sau nuiele.

In multe zone din Germania , au loc reuniuni la care se alatura si vecinii , la care copiii interpreteaza cantece , recita poezii pentru Sankt Nikolaus si ii pregatesc mici daruri. Cu aceasta ocazie sunt aprinse lumanarile de pe cununile de nasterea Domnului si sunt expuse marile piramide de Craciun infatisand scene ale nativitatii. Se continua cu depanarea unor istorisiri si povesti pana cand se aude bataia in usa asteptata de toata lumea. Sfantul Nicolae se iveste purtand bastonul aurit episcopal , marea sa carte si un sac plin de daruri. Fiecare copil (uneori si adultii) se infatiseaza pe rand in fata sfantului , iar acesta ii intreaba , “Cum te-ai purtat in acest an ?” , “Ti-ai facut mereu temele ?” , “Ti-ai tinut camera curata ?” , “Ii asculti pe parinti ?” .Apoi, Sfantul Nicolae isi deschide imensul sac si imparte tuturor dulciuri , bunatati si cadouri.Copii , la randul lor , ii inmaneaza micile lor daruri, iar sfantul pleaca in graba , intrucat mai are de vizitat multe case. Sfantul Nicolae calatoreste pe un magar sau un cal alb , avandu-l alaturi , uneori , pe Ruprecht , un taran care ii este ajutor.

In unele zone exista obiceiuri specifice. De exemplu , in Stuttgart , copii se imbraca asemeni Sfantului Nicolae si colinda din casa in casa cerand dulciuri , un ritual asemanator cu “trick-or-treating” de Halloween , in SUA.

Mos Nicolae in Grecia

Sfantul Nicolae , numit Nikolaos, este ocrotitorul Greciei , avand rolul principal de protector al navigatorilor si marinarilor. De Craciun , vasele grecesti il onoreaza pe Sfantul Nicolae , mai ales in regiunile insulare , prin lumini colorate in albastru si alb. Potrivit traditiei , hainele sfantului sunt imbibate cu apa sarata , din barba i se preling stropi de apa de mare, iar fata ii este acoperita de sudoare , intrucat ca el se lupta intotdeuna cu furtunile pentru a ajunge la ambarcatiunile care scufunda si a salva marinarii de la inec.

Vasele grecesti au la bord intotdeuna o icoana a Sfantului Nicolae , intrucat el este considerat stapan peste vanturi si furtuni. Navigatorii aprind o candela in fata icoanei , rugandu-se sa calatoreasca in siguranta. Atunci cand un vas este in pericol , capitanul face o rugaciune solemna in care promite ca , in cazul in care va ajunge sa acosteze intr-un port sigur , va darui in onoarea sfantului o “tamata” , adica o mica corabie executata din aur , argint , sau sculptata in lemn . La intoarcerea dintr-un astfel de voiaj , capitanul navei aduce darul promis la biserica si il aseaza inaintea icoanei Sfantului Nicolae.

Respectul fata de Sfantul Nicolae este marturisit si de multimea de mici capele albe insiruite de-a lungul coastelor grecesti.Aceste capele , dedicate lui Nikolaos, au fost construite drept recunostiinta fata de protectia oferita de Dumnezeu pe mari si oceane.

Sfantul Nicolae , patronul marinarilor , este de asemenea parte a celebrarii zilei de Boboteaza. Preotii binecuvanteaza navele ancorate in porturi in numele Sfantului Nicolae , cerandu-i acestuia sa vegheze peste toate ambarcatiunile si sa le ajute sa ajunga la mal fara a fi doborate de furtuni. Dupa slujba , este aruncata in mare o cruce , in sunetul fluierelor de pe vase si a clopotelor bisericilor , iar marinarii se arunca in apa pentru a o recupera .

Mos Nicolae in Irlanda

Potrivit unei legende locale irlandeze , Sfantul Nicolae este ingropat in tinutul Kilkenny , mormantul acestuia spunandu-se ca ar fi in interiorul ruinei bisericii Sfantului Nicolae. Aceasta biserica este singurul vestigiu ramas din localitatea medievala Newtown Jerpoint, care a inceput sa se degradeze in secolul XVII. Newtown Jerpoint a fost inconjurat de o abatie cisterciana fondata in anul 1183 , care a servit drept punct de plecare pentru cruciatii normanzi din Kilkenny.

Legenda povesteste despre un grup de cavaleri irlandezi normanzi care au calatorit catre Tara Sfanta pentru a lua parte la cruciada.La intoarcerea acasa , ei au gasit ramasitele Sfantului Nicolae , pe care le-au adus si le-au ingropat in Kilkenny.

Mos Nicolae in Islanda


Patron al navigatorilor , Sfantul Nicolae a fost in trecut unul dintre cei mai venerati sfinti din Islanda. Se presupune ca acest cult a fost adus fie de vikingi , din zonele continentale sau din Anglia , fie direct din Bizant.In secolul XII , in Islanda a fost adoptata o lege prin care se instituia o noapte de post inaintea zilelor apostolilor si a Sfantului Nicolae.

Unul din cele mai valoroase manuscrisuri medievale islandeze este “Cartea lui Helgastadir” , care inglobeaza “Viata Sfantului Nicolae , arhiepiscop de Myra” , continand trei pagini dedicate portretelor sfantului.

Mos Nicolae in Italia

Marea sarbatoare italiana San Nicola comemoreaza aducerea ramasitelor Sfantului Nicolae in localitatea Bari. Atunci cand turcii au cucerit Asia Mica , multi crestini s-au temut ca nu vor mai putea face pelerinajul la mormantul Sfantului Nicolae din Myra.Marinarii italieni au recuperat , insa , relicvele sfantului si le-au adus la Bari , unde s-a construit o mare bazilica in onoarea lui Nicolae. Cu ocazia fiecarei aniversari a acestui eveniment , in luna mai , statuia sfantului este scoasa afara si purtata pana la mare.

In ajunul zilei de Sfantul Nicolae din decembrie , copii din Molfetta , un oras aflat pe malul marii Adriatice , aseaza pe o masa din casa o tava cu o scrisoare in care cer daruri si se angajeaza sa fie cuminti in urmatorul an. In timpul noptii , Sfantul Nicolae umple tavile cu cele mai multe din cadourile cerute , cu ciocolata , bomboane si alte bunatati.

Mos Nicolae in Olanda

La jumatatea lunii octombrie , televiziunea olandeza transmite in direct sosirea oficiala in tara a Sfantului Nicolae si a ajutorului sau , Zwarte Piet. Sfantul vine , an de an , pe un vas cu aburi care ancoreaza de fiecare data in portul altui oras sau sat.Purtand hainele traditionale de episcop, Sfantul Nicolae (Sinterklaas) , soseste in centrul localitatii pe un cal alb si este intampinat de catre primar.Cu aceasta ocazie are loc o parada care il poarta pe sfant pe strazile intregii localitati.

Sfantul Nicolae sau Sinterklaas , isi face aparitia cu cateva saptamani mai devreme fata de 6 decembrie pentru a verifica daca toti copiii s-au purtat bine.Impreuna cu Zwarte Piet , el viziteaza scoli, spitale , magazine si case particulare. In aceasta perioada , brutariile scot pe piata “speculaas” , niste prajiturele aromate specifice sfantului.
La fel ca si in alte tari, copii isi pregatesc in ajunul zilei de Sfantul Nicolae incaltarile , in care pun biletele cu darurile preferate si lasa un morcov , niste fan sau o farfurioara cu apa pentru calul sfantului. A doua zi dimineata , ei gasesc in incaltaminte monede de ciocolata , dulciuri si unele cadouri. Cei obrazini primesc in dar carbuni sau mici saculeti cu sare.

Mos Nicolae in Polonia


In Polonia , Sfantul Nicolae , numit Sw. Mikolaj, este o personalitate extrem de divinizata si respectata .Imbracat in haine episcopale si purtand bastonul episcopal , el coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. La vederea lui , copiii nerabdatori incep sa strige “A venit ! A venit !”
Odata intrat intr-o casa , Sfantul Nicolae asculta cu ingaduinta rugaciunile si catehismul copiilor.

Sfantul Nicolae ii cearta sau ii lauda pe copii , dupa cum este cazul , si le daruieste apoi imagini sfinte , icoane , mere rosii , portocale si “pierniki” ( prajiturele sfinte , facute cu miere si mirodenii).Daca nu isi face aparitia in persoana , el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in pantofii lustruiti special pentru acest eveniment.

In ziua de Craciun copiii polonezi asteapta cu nerbdare sfarsitul mesei de pranz , “Wigilia’ , pentru a-si putea despacheta cadourile si a desoperi daca le-au fost aduse darurile cerute in scrisorile catre Sfantul Nicolae.

Mos Nicolae in Romania


Numit San- Nicoara , Sfantul Nicolae era considerat , in credinta populara , drept veghetor peste soarele care incearca sa fuga spre miazanoapte , lasand lumea prada intunericului si frigului.Ninsoarea era uneori pusa pe seama lui Mos Nicolae , care trebuia doar sa scuture din barba pentru a produce albul fenomen meteorologic. De altfel , in popor , sosirea zilei lui Mos Neculai , vestea inceperea iernii.

In ajunul Sfantului Nicolae , copii isi lasa ghetutele si cizmulitele , curatate cu grija , in dreptul ferestrelor sau la intrarea in casa , urmand ca Mosul cel darnic sa le lase in ele dulciuri si jucarii pentru cei cuminti , si doar nuielusa celor nazdravani.

In ziua de Sfantul Nicolae se desfasoara obiceiuri seculare de deslusire a vremii ce va sa vina , ori se pun in apa crengute de pomi care , in functie de cum inverzesc sau nu , anunta un nou an mai roditor sau mai sarac.

Mos Nicolae in Rusia

Atunci cand Vladimir cel Mare a introdus crestinismul in Rusia , in anul 988 , au inceput sa ia amploare si legendele despre Sfantul Nicolae.
Nicolae este foarte respectat in Rusia , ca protector al celui slab fata de cel puternic , al opresatului fata de opresor , si al saracului fata de bogat .

Sfantul Nicolae este , in traditia ortodoxa ruseasca , un Facator de minuni.El apare adesea in tripticuri alaturi de Isus si Fecioara Maria. Multe biserici si catedrale din Rusia sunt dedicate Sfantului Nicolae. Sfantul este considerat si un ocrotitor al celor care calatoresc pe mare si pe pamant , iar capitanii de nave ii poarta icoana la bord. De asemeni, icoana Sfantului Nicolae este extrem de pretuita cu ocazia nuntilor si botezurilor.

Ca patron al fermierilor , turmelor si navigatorilor , Sfantul Nicolae Facatorul de minuni este subiectul a numeroase zicatori populare .De exemplu : “ Nicolae de iarna aduce caii in grajduri.Nicolae de primavara da hrana cailor.”
Ziua Sfantului Nicolae , sarbatorita pe 6 decembrie sau pe 19 decembrie (in ritul vechi) , este vazuta ca inceput al manifestarilor iernii.

Monumente dedicate Sfantului Nicolae sunt raspandite de-a lungul frontierelor Rusiei, intrucat , pe langa ocrotitor al calatorilor, el este si patron al granicerilor.

Mos Nicolae in Serbia


Fiecare familie din Serbia are propriul ei sfant ocrotitor. Fiecare familie isi sarbatoreste sfantul cu prilejul unei traditii religioase ortodoxe unice , Krsna Slava sau Sarbatoarea recunostiintei , zi in care stramosii sarbilor au fost botezati .
Sveti Nikola sau Sfantul Nicolae , este sfantul patron a numeroase familii , astfel incat ziua de 6 decembrie este foarte importanta pentru foarte multi sarbi.

Sarbatoarea Slava include :
- Icoana sfantului ocrotitor al familiei, in acest caz , Sfantul Nicolae.
- O lumanare aprinsa in onoarea lui Christos , Lumina Lumii.
- Colacul Slava (Slavski kolach), decorat cu o cruce , cinstindu-l pe Isus Christos , Painea Vietii.
- Vin rosu, amintind de sangele lui Christos , care a spalat pacatele oamenilor.
- Un preot , care binecuvanteaza casa si pe toti cei prezenti , si rosteste rugaciunea de multumire (molieben) in fata icoanei.

Slava inseamna cantec si sarbatoare , dar , de asemenea , este un timp al reinnoirii spirituale si al rededicarii fata de credinta si biserica ortodoxa.Sarbatorirea Krsna Slava creeaza incredere , tarie , reimprospatare , echilibru , pace fizica si spirituala , si capacitatea ori dorinta sincera de a face bine si a-i ajuta pe ceilalti.Slava presupune , de obicei, o reuniune de familie tinuta in casa celui mai varstnic membru al familiei , pentru comemorarea sfantului ocrotitor , slavirea lui Dumnezeu si ruga pentru intreaga familie, inclusiv a celor morti.Preotul binecuvanteaza colacul , il taie in forma crucii si il imparte celor de fata.Se manaca peste , carnea fiind interzisa in aceasta zi.Lumanarea de Slava nu este stinsa printr-o rasuflare ci prin cateva picaturi de vin dintr-un pahar care trece apoi , pentru o sorbitura , de la un membru al familiei la celalalt , simbolizandu-se , in acest fel , perpetuarea sarbatorii Slava si unitatea in credinta a familiei.

Mos Nicolae in Slovacia

In unele orase si sate slovace , Sfantul Nicolae , sau Svaty Mikuláš , soseste intr-o trasura trasa de un cal , insotit de un inger si un diavol care zornaieste dintr-un lant. Copiii nerabdatori sa il vada umplu strazile si se unesc in coruri si dansuri. In unele regiuni , Sfantul viziteaza copiii acasa. Cu ocazia ajunului zilei de Sfantul Nicolae , inainte de culcare , copiii isi aseza incalatarile lustruite pe pervazul ferestrei sau in pragul usii, sperand sa le gaseasca dimineata incarcate cu daruri . In unele scoli , are loc sarbatoarea "Mikul Mail" , in cadrul careia copii isi daruiesc unui altuia mici cadouri.

Mos Nicolae in Slovenia

Ziua Sfantului Nicolae sau “Miklavz” , din 6 decembrie , este o zi dedicata cadourilor pentru copii. Inainte cu o saptamana au loc numeroase balciuri sau serbari.

In noaptea anterioara zilei Sf.Nicolae , copiii isi aseaza incaltamintea afara , in fata usii casei , asteptandu-se sa o gaseasca a doua zi incarcata de fructe , bomboane , monede si mici jucarii.Tovarasul Sfantului Nicolae , numit Parkel , pune in incaltarile copiilor obraznici carbuni si cenusa.

Ziua de Sfantul Nicolae incepe , de obicei , cu o slujba religioasa , preotul alaturandu-se apoi festivitatilor . Sfantul Nicolae isi face aparitia cu bastonul episcopal decorat cu panglici si flori , carand un mare volum cuprinzand numele copiilor. El este insotit de ingeri , ajutand la impartirea cadourilor , si de mici diavoli, care zornaie din lanturi, bagand spaima in inima copiilor neascultatori.Sfantul Nicolae citeste din cartea sa numele copiilor , le lauda comportarea , iar ingerii inmaneaza celor mici darurile. Dupa aceasta , Sfantul numeste copiii mai putin demni de lauda si ii sfatuieste sa fie mai buni si mai cuminti in anul urmator, in timp ce in jurul lui sar si danseaza micii diavoli zornaind din lanturi. Copii promit sa se poarte bine si primesc si ei , la randul lor , un cadou sau niste bunatati.

Mos Nicolae in Spania

Foarte popular in Spania , Sfantul Nicolae a dat numele unor numeroase biserici dedicate lui. Ca o dovada de credinta si devotamant fata de Sfantul Nicolae din Bari , oamenii practica obiceiul “caminata” , constand dintr-un lung drum parcurs pe jos la o biserica a Sfantului Nicolae , timp de trei zile de luni succesive. Inaintea fiecarei slujbe zilnice au loc rugaciuni speciale ale unor persoane care cauta ajutor. Aceste rugaciuni incep cu o invocatie , continua cu un imn , un psalm si o citire a scripturilor.
Slujba se incheie cu o litanie a Sfantului Nicolae , cu rugaciunea “Tatal nostru” si o alta rugaciune urmata de un imn. Aceste slujbe sunt preferate in special de femei, mai ales in perioadele in care trec prin dificultati financiare.

In alte locuri , o persoana pune o intrebare Sfantului Nicolae , iar raspunsul ii soseste prin vocile celorlalti prezenti. Raspunsul poate fi sub forma unei inclinari a capului sau prin rostirea de “da’ sau “nu”.

In teritoriul basc , traditiile de Sfantul Nicolae includ un foarte tanar “episcop copil” , de obicei, avand intre trei si sase ani , si un grup de barbati numiti “auroros” , care canta si interpreteaza oratii. Barbatii aduna colecte care sunt apoi daruite de catre preot sau “episcopul copil”. De la loc la loc , copilul poate fi escortat de colegii de clasa , poate calari un mic cal sau prezideaza , impreuna cu preotul si profesorul , peste o masa la care se servesc fructe uscate , nuci si mici prajituri.

Mos Nicolae in Ungaria

Inaintea zilei de Sfantul Nicolae (Szent Mikulás) , copii din Ungaria isi lustruiesc pantofii cei mai buni si ii aseaza pe pervazuri pentru a fi umpluti de catre darnicul sfant. Episcopul Nicolae vine in case cu un sac plin de cadouri si o carte mare in care sunt scrise faptele bune si rele ale copiilor. El este insotit adesea de doua ajutoare : un inger bun care ajuta la impartirea darurilor si diavolul Krampus , gata oricand da joace feste urate.
Dimineata , copii gasesc in pantofi bomboane , portocale , nuci , mere , ciocolata , figurine reproducandu-l pe sfant si mici cadouri. Copiii obraznici primesc in dar nuiele aurii si linguri de lemn

Posted by Administrator on 23:08

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Followers